WIE IS  OPERAP ietje

 

 

Piet Bos (Amsterdam, 10 augustus 1936), alias Opera Pietje, is een specialist op het gebied van opera en belcanto.

 

Hij werd geboren in de Amsterdamse Jordaan, waar hij nog steeds woont. In zijn kindertijd begon hij met het verzamelen van operamuziek. Hij zong bij het Amsterdams Operakoor, studeerde een aantal jaar muziek en kreeg zanglessen van Franco Bordoni, Leonard del Ferro en Guiseppe Pietrarelli.

 

Daarnaast werkte hij als koopman op diverse Amsterdamse markten.

 

Piet Bos begon in 1970 als 'etherpiraat' zijn favoriete aria's te draaien. Door zijn kennis en bevlogenheid bereikte hij steeds meer luisteraars. In 1984 had hij zijn eigen programma bij STAD Radio Amsterdam, die korte tijd later opging in Radio Noord-Holland. Hans van den Boom en Joost van Krieken waren hier zijn collega's.

 

De laatste drie decennia heeft Opera Pietje grote operavoorstellingen georganiseerd, zoals openluchtvoorstellingen met het Nederlands Promenade orkest, het Utrechts Operakoor, met zowel jonge veelbelovende als bekende solisten uit binnen- en buitenland. Uiteindelijk heeft Opera Pietje vele jaren zijn radioprogramma vanuit het Zaantheater in Zaandam uitgezonden met de formule "Een plaatje en een praatje" gecombineerd met live optredens van zowel jonge veelbelovende als bekende solisten uit binnen- en buitenland.

 

Voor zijn verdiensten op cultureel gebied werd hij in 2007 onderscheiden met een Zilveren Anjer. Hij kan beschouwd worden als een ambassadeur van opera en belcanto, aldus de toelichting.

 

 

 

 

 

 

Copyright: Opera Pietje 2017